Ontdek de Hoge Berg
Entdecken Sie den Hoge Berg
Discover the Hoge Berg
op Texel
auf Texel
on Texel
header.jpeg

Nog meer typisch Hoge Berg

Schapenboeten

De typisch Texelse schapenboeten staan altijd met hun platte kant – en toegangsdeur – naar het noordoosten, in de luwte van de vaak zuidwestelijke Texelse wind. Vroeger werden schapenboeten door boeren gebruikt om in het land hooi en gereedschap op te slaan. De meeste overgebleven schapenboeten zijn nu als monument gerestaureerd. In het Hogeberggebied staan er nog twaalf.

Kolken

In het Texelse agrarische landschap speelden kolken – of poelen – een belangrijke rol als drinkplaats voor vee. Onder meer door de ruilverkaveling liep het aantal kolken in vijftig jaar sterk terug. Op de Hoge Berg zijn nog bijna honderd kolken over.

Tuinwallen

De kleine percelen op de Hoge Berg worden van elkaar gescheiden door tuinwallen. Bij gebrek aan hout werden uit naastliggende percelen graszoden gestoken en op een speciale manier gezet. Voedingsstoffen spoelen snel uit op de tuinwallen weg. Daardoor ontstaat een arme vegetatie. Planten als Engels Gras, Grasklokje, Muizenoor, Zandblauwtje en Geel Walstro doen het er goed, evenals zeldzame insecten- en diersoorten als de Klokjesdikpootbij, Texelse zandbij en woelmuis.

Georgische begraafplaats

Op Erebegraafplaats Loladse liggen militairen begraven van het 822ste Georgische bataljon van de Duitse Wehrmacht. De militairen sneuvelden of werden geëxecuteerd toen ze aan het eind van de Tweede Wereldoorlog – tijdens de zogenoemde Russenoorlog – in opstand kwamen tegen de Duitsers. De Texelse bevolking steunde de opstandelingen. Nederland werd op 5 mei 1945 bevrijd, door de Georgische opstand kwam de bevrijding van Texel pas op 20 mei.

Het Doolhof

Het Doolhof is een bosje op de zuidoostelijke helling van de Hoge Berg. In 1764 kocht Cornelis Roepel dit stuk land van 17 are, inclusief een klein heuveltje, te beklimmen via zeven treden: ‘De Zeven Pannenkoeken’. In 1784 verkocht Roepel zijn landgoed aan de heer Kikkert. Die maakte er een uitspanning en legde er een klein doolhof aan. Het doolhof verdween en werd bos. Tegenwoordig is het in gebruik als wandel- en speelbos en nog altijd een bijzondere plek. Texelaars noemen het ‘’t Bossie'. De Zeven Pannenkoeken en doorkijkjes naar de Waddenzee waren grotendeels verdwenen. Evenals de oorspronkelijke begroeiing met stinsenplanten. Als onderdeel van het project ‘Boeren, vissers en buitenlui’ heeft Staatsbosbeheer deze elementen onlangs weer in de oorspronkelijke staat hersteld.

Forten de Schans, Lunette en Redoute

In de 16de eeuw liet Willem van Oranje fort De Schans aanleggen om de Reede van Texel te beschermen tegen aanvallen van de Spanjaarden. Zo kon Texel de handels- en VOC-schepen, die achter de dijk voor anker lagen, een veilige haven bieden. In de 19de eeuw liet Napoleon ten oosten en ten westen van De Schans versterkingen aanleggen: Lunette en Redoute. Natuurmonumenten heeft eerder al het hoofdfort De Schans hersteld en recent de contouren van de nevenforten Lunette en Redoute weer zichtbaar gemaakt.

Ontdek de Hoge Berg per huifkar

Een unieke tocht per huifkar over dit bijzondere stukje Texel. Langs oude boerderijen, over prachtige landweggetjes, te midden van de schapenkuddes én met mooie verhalen van koetsier Kikkert. Kijk op www.kikkertsparadise.nl/huifkartochten.

Wandelen en fietsen

Landschapsreservaat Hoge Berg is met z’n smalle weggetjes vooral geschikt om te wandelen en fietsen. Dat is ook de beste manier om de veldnamen te ontdekken. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet, voor meer info kun je ook terecht bij de VVV in Den Burg.

Schapenboerderij Texel en Panorama Hoge Berg

Een mooi vertrekpunt voor wandelen of fietsen is Schapenboerderij Texel aan de Pontweg 77. Hier krijg je in het Panorama Hoge Berg een fraaie eerste indruk van het gebied en wat er allemaal te zien en te beleven valt.

Proef de lokale lekkernijen van de Hoge Berg! Direct bij de boer óf via het gezamenlijke verkooppunt (winkel én 24/7-automaat, mét contactloos betalen) aan de Westergeest.