Ontdek de Hoge Berg

op Texel

Image
Image

Buitenplaats Brakestein

Het huis Brakestein dateert uit de zeventiende eeuw. Het is vernoemd naar de familie Braeck, die er lang woonde. Jan Pietersz. Braeck was een vertegenwoordiger van de admiraliteit. Als de oorlogsvloot op de Reede van Texel lag, kwamen de officieren op Brakestein bij elkaar om over de komende missies te overleggen.

De renaissancetuin

F74DF414 FB8E 11DF 9E4D 523BC2E286E2 0

Bij het huis hoort een grote tuin, met wandelpaden, een boomgaard, een moestuin, een tuingracht en tuinbeelden. Oude documenten roemden al de kwaliteit van het fruit. Het is een tuin in de stijl van de Hollandse renaissance. Het is nu zelfs één van de best bewaard gebleven tuinen uit deze periode.

Den Berger

Leendert den Berger, als opzichter verantwoordelijk voor de waterstaatswerken van Texel tot en met Terschelling, kocht in 1786 de buitenplaats en woonde er tot zijn dood in 1802. Den Berger heeft veel verbeteringen in de tuin laten aanbrengen zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijk ontwerp. Binnenshuis heeft hij een wandbetimmering laten aanbrengen en bestaande versieringen gemoderniseerd,

Verval

In de negentiende eeuw verkocht de familie Den Berger de buitenplaats aan een andere eigenaar. Er was weinig geld voor het onderhoud van het huis en de tuin. De bomen in de tuin schoten door en de grachten slibden dicht. Het huis werd zo slecht dat het een tijdlang alleen als opslagplaats gebruikt werd. Uiteindelijk moest een deel van het huis afgebroken worden. De voorgevel en een zijgevel bleven staan; daarachter werd een nieuw, kleiner huis opgetrokken.

De stolpschuur

Tot 1895 stond er naast het huis een complete stolpboerderij, maar ook die was in verval geraakt en moest worden gesloopt. In plaats daarvan werd een nieuwe stolpschuur gebouwd. Het huis en de schuur vormden één geheel. Pachters hielden in de schuur koeien en schapen, en zorgden daarmee voor een vaste bron van inkomsten voor de eigenaren. Die situatie is nu anders. Huis en stolpschuur vallen nu onder verschillende eigenaren.

Restauratie

Ondanks de rijke geschiedenis van de buitenplaats had Brakestein ‘slechts’ de status van gemeentelijk monument. Na uitgebreid tuinhistorisch én bouwhistorisch onderzoek is de buitenplaats sinds 2021 aangewezen als rijksmonument. In 2020 begon de restauratie van de buitenplaats.

Eigen website

De eigenaren van de buitenplaats houden op een eigen website de voortgang van de restauratie bij.